TitelPetroleumsbrænder til stormkøkken
MedlemFinnJ
KategoriFunktionelt Fjeldkøkken (Kat. 2)


Brænderen i brug i Thule, maj 1979

Bemærkning vedr. valg af kategori
Da I ingen historisk kategori har, må det blive Det funktionelle fjeldkøkken, for på den tid det blev lavet, fandtes der ikke letvægtskøkkener til petroleum/benzin/gas. Iøvrigt var brænderen ikke specielt tiltænkt énmandsbrug, for dens varmeydelse nok til at servicere 4 personer med Trangias normale stormkøkken.

Beskrivelse
Dette indlæg falder lidt uden for konkurrencen, da brænderen ikke længere er funktionsdygtig, men måske kan den virke inspirerende alligevel. Petroleumsbrænderen blev konstrueret til en skicampingtur i Grønland i 1979, og fungerede godt i mange år herefter.


Ovenstående billede viser brænderen i "exploded view". På en Optimus brænder, købt som reservedel, er bygget en brændstofbeholder af messingfolie. En pumpe er forbundet til beholderen med en tynd teflon-slange. Beholderen, der har en påfyldningsstuds i bunden, er hårdtloddet, da tinlodning måske kunne indebære en sikkerhedsrisiko. Når beholderen buler, skyldes det ikke det normale tryk, som ikke er ret højt, men at beholderen er blevet trykprøvet. En krampe med gummipakning og fjeder bruges til at lukke for dysen, når brænderen ikke er i brug. Pumpen er forsynet med en ventil fra et skrottet primus-apparat, men er ellers hjemmelavet på drejebænk.


Herover vises brænderen monteret med en fløjmøtrik i et Trangia stormkøkken. Brænderen er jo egentlig et gasapparat, der virker med forgasset petroleum, og skal derfor forvarmes. I skålen under brænderhovedet er lagt en glassnor, der virker som væge, så det normale brændstof kan bruges til forvarmning (ellers bruges sprit). Når brænderen er varm, pumpes op til den ønskede varmeydelse. En uforudset feature er at brænderen tænder automatisk - opvarmningen af beholderen presser en lille smule petroleum ud på det rigtige tidspunkt. Man skruer ned for blusset ved at lukke luft ud med stilleskruen i enden af pumpen.


Herover ses brænderen pakket med tragt og rensenål i en plastikbøtte. Bøttens mål er 8 x 10 x 12 cm, samlet vægt 313 g. Brænderen vejer uden accessories 260 g.

Som brændstof kan bruges fyringspetroleum, grilltændvæske, lampeolie eller terpentin. Det har en brændværdi, der er ca. dobbelt så høj som sprit og ca. det samme som gas. 

Brænderen blev første gang brugt på en solo skicampingtur i Thule-distriktet i april-maj 1979. Den var indbygget i et lille Trangia stormkøkken (vægt 720 g), så varmeydelsen virkede meget voldsom i det lille køkken - men gav behagelig korte opvarmningstider. Jeg brugte ca. 1,5 liter petroleum pr. uge (1,2 kg), hvilket lyder af meget, men man skal tage i betragtning, at det var under arktiske forhold (-20°C) og jeg smeltede sne til al mad og drikke, incl. "rigtig" mad, bl.a. kogt sælkød. Desuden smeltede jeg skivoks på skiene flere gange om dagen og havde varme i teltet om aftenen, så alt i alt var det jo et beskedent forbrug.

Når brænderen ikke er i brug mere, skyldes det at jeg ikke har kunnet skaffe kemikaliebestandige tætningsringe i de rigtige størrelser - jeg bruger nu en Trangia Multifuel brænder (vægt med flaske 440 g) på de længere ture, og en spritbrænder (99 g) på de kortere. Da jeg ikke bryder mig om frysetørrede middagsretter, men som regel laver rigtig mad, er jeg ikke faldet for fristelsen til at købe et mikrokøkken som Jetboil. 

Historisk note: Inspirationen til brænderen kom fra mine forældres "primus", en Optimus brænder fra omkring 1930. Den virker endnu, men er noget upraktisk og tung (616 g), se billede 4. Brændertypen blev opfundet i Sverige i 1892 og blev kaldt Primus (latin: den første), senere kom Optimus (den bedste!), se http://en.wikipedia.org/wiki/Primus_stove


Optimus vintage


I brug i teltet - den har stået på pandekager med blåbærsuppesyltetøj. Panden har stået på nogle kramper, der bringer den nærmere brænderen.


Kogt sælkød, skibskiks og te.